این روزها فرقی نمی کند که در کجا باشیم. هر کجا که باشیم گوشی و اینترنت یکی از ضرورت های زندگی ما است. در اتوبوس، در مترو، حین رانندگی، هنگام غذا خوردن و حتی در موقع خواب، تنهایمان نمی گذارند یا شاید بهتر است بگوییم ما آنها را تنها نمی گذاریم. با وجود این که گوشی های هوشمند بخشی از کار روزانه ما را راه می اندازند اما ما نیز بیشتر از پیش به آنها وابسته شده ایم. چک کردن روزانه شبکه های اجتماعی، گروه های مختلف و تبادل نظر و خواندن لطیفه هایی هم که در این بین از گروهی به گروه دیگر رد و بدل می شود از دیگر دلایلی است که ما را از گوشی هایمان جدا نمی کند.
براساس مطالعاتی که مرکز ارتباطات Annenberg وابسته به دانشگاه پنسیلوانی بر روی شبکه های اجتماعی انجام شده است، به این نتیجه رسیده اند که با وجود مسدود بودن بسیاری ازشبکه های اجتماعی،حضور ایرانی ها در فضاهایی از جمله فیس بوک، توئیتر، اینستاگرام و البته شبکه های ارتباطی اینترنتی مانند Viber،WhatsApp و...بوضوح دیده می شود و حتی در برخی موارد کاربران ایرانی مخاطبان اصلی این شبکه ها را تشکیل می دهند.
این مرکز با اعلام آمار ایرانیان در شبکه های اجتماعی می گوید 4 میلیون ایرانی در فیس بوک عضو هستند و از این تعداد 59 درصد کاربران ایرانی روزانه چندین بار صفحات خود را چک می کنند. همچنین این مرکز اعلام کرده است که 32 درصد کاربران ایرانی فیس بوک در طول هفته بیش از 10 ساعت را به حضور در فیس بوک اختصاص می دهند، 19 درصد هفته ای 5 تا 10 ساعت در فیس بوک حضور می یابند و 18 درصد هم یک تا 3 ساعت از هفته خود را صرف گشت وگذار در فیس بوک می کنند.
علاوه بر فیس بوک اما با آمدن شبکه های اجتماعی دیگر نظیر وایبر، واتس آپ، لاین و سایر شبکه های اجتماعی موبایلی، ایرانیان باز هم خودی نشان دادند.
از رونق گرفتن اینترنت همراه و با آمدن وایبر، این ابزار که هنوز فیلتر نشده است بین کاربران ایرانی محبوبیت فراوانی پیدا کرد.
مرکز Alexa رتبه پایگاه اینترنتی ارائه دهنده خدمات وایبر بین سایت های محبوب ایرانی را 764 و رتبه جهانی آن را 5 هزار و 631 معرفی کرده است.با همین رتبه Alexa توضیح داده است که ایرانی ها بزرگترین گروه مخاطبان وایبر را در جهان تشکیل می دهند و به عبارت دیگر، بزرگترین گروه اعضای وایبر ایرانی هستند.در بررسی های این مرکز امتیازدهی اینترنتی اعلام شده است که 1/11 درصد از تمام مشترکان سرویس پیام رسان وایبر ایرانی هستند و پس از آن امریکایی ها با 2/7 درصد قرار گرفته اند.
با این حال اگرچه ورود اینترنت به ایران ماجراهای بسیاری را با خود به همراه داشته و واژه هایی نظیر فیلترینگ را به واژگان ما افزوده است اما رونق گرفتن شبکه های اجتماعی اعم از دیستاپ و موبایل و حضور پر رنگ ایرانیان تکاپوها را در میان مسئولین و مردم دو چندان کرده است.
همه کسانی که با موبایل و شبکه های اجتماعی سروکار دارند احتمالا از داستان وی چت و سرنوشت این شبکه موبایلی باخبر است. اما حالا پس از فیلترینگ وی چت، شریان ارتباطی تقریبا رایگان دیگری به نام وایبر جای خود را در دل ایرانیان باز کرده است. اما پس از پخش مطالب توهین آمیز نسبت به امام راحل (ره) در وایبر باز هم خبر از فیلتر آن به میان آمد اما با پا در میانی رئیس جمهور فیلترینگ آن به تعویق افتاد.
اما با وجود آن که فیلترینگ شبکه های مجازی موبایلی با دستور رئیس جمهور به تعویق افتاد ولی همچنان شورای عالی فضای مجازی و کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه بر سر فیلترینگ اسن شبکه ها بحث و اختلاف نظر دارند.
با این حال اما وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات در حاشیه جلسه هیأت دولت در مورخ 14 آبان دوباره به کاربران این شبکه ها نوید داده است که دولت قصد فیلترینگ آن را ندارد. وی در ادامه گفت است: با وجود اینکه این شبکهها از نظر اقتصادی به ضرر وزارت ارتباطات است اما قرار نیست آنها را مسدود کنیم، فقط از مردم میخواهیم که در این زمینه اخلاق را رعایت کنند.
با این وجود اما معاون زیرساخت سازمان تبلیغات اسلامی خبر از فیلترینگ هوشمندی می دهد که برخلاف سیستم فیلترینگ فعلی کارآیی بهتری در فضای مجازی کشور دارد.
مرتضوی در تشریح این سیستم جدید فیلترینگ می گوید: سیستم فیلترینگ هوشمند برخلاف روشهای سنتی فیلترینگ باعث نمیشود که دسترسی به یک سایت به طور کامل محدود شود بلکه تنها محتوای نامناسب و غیرمجاز روی آن سایت غیرقابل دسترسی خواهد شد.
اما با این تفاسیر نکته قابل توجه اینجا است که از زمانی که پای اینترنت و شبکه های اجتماعی به ایران باز شده است برای مقابله با این شبکه های اجتماعی خارجی، شبکه های اجتماعی داخلی راه اندازی شدند. با وجود این اما اگرچه کاربران شبکه های اجتماعی داخلی نظیر فیس نما، کلوب، هم میهن و افسار کابران خود را دارد و از حضور کاربران ایرانی بی بهره نیستند اما شمار این کاربران در مقایسه با شبکه های اجتماعی خارجی چشم گیر نیست.
اگرچه دولت یازدهم سعی بر این دارد که مشکل فیلترینگ را رفع کند و با حضور در شبکه های مجازی داخلی مانند فیس نما و کلوب سعی در پر رنگ کردن آنها در میان کابران دنیای مجازی دارد اما از سوی دیگر گویا محمد جواد ظریف دنبال کنندگان بیشتری در فیس بوک دارد تا شبکه مجازی فیس نما.
با این حال باید کاربران شبکه های اجتماعی را مخطاب قرار دهیم و از آنها بخواهیم پاسخ دهند که:
چرا شبکه های اجتماعی داخلی مخاطبان کمتری را به خود جذب می کند؟
چرا فیس نما نتوانسته جای فیس بوک را برای ایرانیان پر کند؟
نظر شما چیست؟
نظرات خود را بدون توهین به اشخاص حقیقی و حقوقی برای ما ارسال کنید.
بدیهی است شفاف از انتشار نظرات توهین آمیز معذور است.