گاهی اوقات سخت است تاثیر دنیای مجازی یا اینترنت را بر روی جامعه بررسی کنیم؛ از طرفی اینترنت سرویسهای فوقالعاده خوبی همچون جستجوی گوگل، ویکیپدیا، ایمیل، پیام رسانی را به وجود آورده و از طرفی دیگر خطر امنیت و دیدن محتوای نامناسب در این فضا جامعه را تهدید میکند. اما به صورت کلی باید قبول کنیم که اینترنت در واقع به باهوشتر شدن بشر کمک کرده است.
بنابر گزارشی تازه از موسسه تحقیقاتی Pew Research، نزدیک به ۸۷ درصد از افراد بزرگسال در ایالت متحده آمریکا که از اینترنت و گوشیهای موبایل امروزی استفاده میکنند، اعلام کردهاند که در طول ۵ سال گذشته چیزهای جدید و زیادی یاد گرفتهاند. تنها یک چهارم از این جامعه آماری مورد مطالعه معتقدند با اطلاعات بسیار زیاد در محیط آنلاین اشباع شدهاند و اکثریت قریب به اتفاق از وجود داشتن مجموعه بزرگ از دانش بشری در قالب ابزاری به نام اینترنت ابراز خوشحالی کردهاند.
بیشتر مردمی که مورد بررسی و پرسش قرار گرفتهاند، میگویند به وسیله اینترنت اکنون بهتر درباره خبرهای جدید، محصولات، خدمات تازه و زندگی دوستان خود مطلع میشوند. جالب است که ۳۹ درصد نیز اعلام کردهاند حتی از طریق اینترنت بهتر از همسایههای خود خبر پیدا میکنند.
بیش از سه چهارم از مردم آمریکا میگویند اینترنت به دانش آموزان آمریکایی راهی بهتر برای کسب اطلاعات نشان داده در حالی که هنوز ۸ درصد معتقدند این مورد صحت ندارد.
برای روشن شدن مساله، باید اعتراف کرد که بحث و گفتگوهای پربار و مفید هنوز هم در دل سیستمهای مبتنی بر شهرت آنلاین امکان شکلگیری دارند؛ اما هیچ تردیدی نیست که این سیستمها با تاثیرات اساسی خود، موجب تغییر نحوهی نگرش افراد به یکدیگر و چگونگی برقراری ارتباط میان آنها شده است. در بسیاری موارد، نتیجهی این اثر به مرگ اعتبار رابطهی میان کاربران منجر شده است.
اعتیاد به اینترنت مفهومی است که از سال ۱۹۹۵ مورد توجه قرار گرفته است و به استفاده بیش از حد و در سطحی وسیع از اینترنت و رایانه در زندگی اطلاق میشود.
اعتیاد اینترنتی نوعی اختلال روانشناختی ـ اجتماعی است که شامل نوعی وابستگی رفتاری به اینترنت بوده و استفاده بیمارگونه و وسواسی از اینترنت را شامل میشود.